Obligātie B2G e-rēķini Latvijā no 2025. gada janvāra

E-rēķini, Jaunumi

Obligātie B2G e-rēķini Latvijā no 2025. gada janvāra

Sākot ar 2025. gada 1. janvāri, Latvijā e-rēķinu iesniegšana kļūs obligāta darījumos starp uzņēmumiem un valsts pārvaldi (B2G). Šī iniciatīva ir daļa no plašākiem centieniem cīnīties pret ēnu ekonomiku un paaugstināt caurspīdību visās nozarēs. 2026. gadā šo prasību plānots paplašināt, iekļaujot arī darījumus starp uzņēmumiem (B2B). Pēc rēķina izrakstīšanas tas būs jāiesniedz arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

 

Kā nosūtīt e-rēķinus Latvijā?

Latvijā pāreja uz e-rēķiniem bieži tiek saistīta ar Peppol sistēmu, un likumprojekti paredz, ka nosūtītie e-rēķini atbilst Peppol BIS Billing 3.0 standartam. Tomēr jāņem vērā, ka nav iespējams nosūtīt rēķinus valsts sektoram caur Peppol tīklu, jo tam nav savienojuma ar šo tīklu.

Lai nosūtītu e-rēķinus valsts sektoram, ir nepieciešama integrācija ar Latvijas e-adresi. VID vēlas, lai visi e-rēķini būtu pārskatāmi, un, kad savienojums ar e-adresi ir izveidots, tas tiek nodrošināts automātiski.

Tomēr uzņēmumi, kas nesadarbojas ar valsts sektoru, var un, visticamāk, izvēlēsies citus e-rēķinu nosūtīšanas kanālus vēlākais līdz 2026. gada janvārim. E-rēķinu nosūtīšana, izmantojot e-rēķinu operatoru, nodrošinās, ka jūsu rēķini sasniegs jūsu partneri (kuram var nebūt savienojuma ar e-adresi). Citu e-rēķinu kanālu gadījumā būs nepieciešama integrācija ar Latvijas Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS), kas ir platforma e-rēķinu un citu nodokļu dokumentu iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Tādējādi uzņēmumiem ir jāizveido savienojumi vai nu ar e-adresi, vai EDS, lai izpildītu jaunās valdības noteiktās prasības attiecībā uz e-rēķiniem. Latvijā vairāki pakalpojumu sniedzēji piedāvā e-rēķinu risinājumus, tostarp Telema, kas piedāvā uzticamu un lietotājam draudzīgu pakalpojumu, kas palīdz uzņēmumiem viegli pielāgoties jaunajām prasībām un pāriet uz e-rēķiniem, tostarp izveidot savienojumus ar privātiem biznesa partneriem, valsti un EDS.

 

Svarīgi termiņi, lai sagatavotos e-rēķiniem Latvijā:

  • 2025 .gada 1. janvāris: Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem stājas spēkā pienākums nosūtīt e-rēķinus, ja jūs sadarbojaties ar Latvijas valsts sektoru. Nepieciešama integrācija ar e-adresi -> e-rēķiniem jābūt nosūtītiem caur e-adresi (B2G, G2B un G2G) no 2025. gada 1. janvāra.
  • 2026. gada 1. janvāris: Stājas spēkā pienākums nosūtīt e-rēķinus visiem Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem, gan privātajā, gan valsts sektorā. Nepieciešama integrācija ar VID Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS), lai visi e-rēķini tiktu iesniegti tur.

 

Pieprasiet vairāk info