Viss, kas ir jāzina par GVN jeb GLN

EDI, Jaunumi

Viss, kas ir jāzina par GVN jeb GLN

Sūtītāju un saņēmēju dati EDI dokumentos

Lielākā daļa ražotāju pārdod savus produktus patērētājiem ar mazumtirgotāju starpniecību. Daudziem mazumtirgotājiem ir vairāk nekā viens veikals, lielākām mazumtirdzniecības ķēdēm ir simtiem veikalu. Kad piegādātājs saņem pasūtījumu no mazumtirgotāja, nepietiek ar to, ka ir zināms, ka tas nācis no Maxima vai Lidl. Ir svarīgi precīzi saprast, no kura veikala vai pat nodaļas vai noliktavas tika veikts pasūtījums. Un otrādi, rēķini jāadresē nevis mazumtirgotāja galvenajam birojam, bet katram atsevišķam veikalam vai noliktavai.

 

Kāpēc adresēšana EDI ir sarežģīta?

Viens no EDI izaicinājumiem ir adresēšana. Lai pasta sūtījums sasniegtu adresātus, katrai mājai ir nepieciešama adrese. Tāpat, lai elektronisko dokumentu datplūsma sasniegtu pareizos adresātus, saņēmējiem ir jābūt unikālajām elektroniskajām adresēm. Lai gan parastajam pastam ģeogrāfiskās adreses ir oficiāli reģistrētas, elektroniskajām adresēm šāda reģistra nav.

Vai mēs varētu elektroniskajām adresēm izmantot dažus no jau esošajiem kodiem, piemēram, uzņēmumu reģistra kodus, PVN kodus vai IBAN kontu numurus? Kamēr uzņēmumam ir tikai viena uzņēmējdarbības vienība (viena ģeogrāfiskā atrašanās vieta), tas varētu darboties.

 

Uzņēmumi ar vairākām uzņēmumu atrašanās vietām (piemēram, mazumtirgotāji)

Tomēr tas kļūst sarežģīti, ja uzņēmumam ir vairākas uzņēmējdarbības vietas. Daudziem mazumtirgotājiem ir vairāk nekā viens veikals, dažreiz simtiem. Arī restorāniem bieži ir vairāk nekā viena atrašanās vieta. Šādos gadījumos uzņēmuma reģistra kods nedarbosies, jo tas ir tikai viens, kas apraksta visu uzņēmumu. PVN kods vai bankas konta numuri nav piemēroti tā paša iemesla dēļ.

 

Labā prakse: EDI dokumentos adresēšanai izmantojiet GVN jeb GLN

GVN (Globālais Vietas Numurs) jeb GLN (Global Location Number) ir globāli unikāls 13 ciparu numurs, ko izmanto atrašanās vietu identificēšanai. GVN ir GTVN — svītrkoda, ko izmanto produktu identificēšanai, tuvs radinieks. Abus standartus glabā globālā standartu organizācija GS1.

Lai GVN varētu izmantot EDI dokumentos, tie jāpievieno arī uzskaites sistēmā (ERP). Lielākajai daļai biznesa programmatūras piegādātāju/klientu kartēs ir atsevišķi lauki GVN kodiem. Ja nav atsevišķa lauka, mēģiniet pārliecināt savu programmatūras atbalsta uzņēmumu izveidot tādu vai izmantot kādu citu koda lauku, lai aprakstītu partnera GVN.

 

Kur iegūt GVN kodus savam uzņēmumam?

Tāpat kā GTVN, arī GVN varat iegūt vietējā GS1 birojā. Baltijas valstīs tie ir:

Ja jūsu uzņēmums jau izmanto reģistrētos GTVN jūsu produktiem, iespējams, jums ir arī GVN kods, jo tas tiek izsniegts automātiski katram dalībuzņēmumam.

 

Ko identificē GVN?

GVN var izmantot, lai identificētu jebkuras atrašanās vietas, kas ir unikāli jāidentificē administratīvos un tirdzniecības nolūkos. Tās var būt gan iekšējās atrašanās vietas, gan atrašanās vietas, kuras izmantos jūsu tirdzniecības partneri. GVN var identificēt:

  • Juridiskas personas
    • Jebkura juridiska vai operatīva vienība, piemēram, uzņēmums, tā meitasuzņēmumi, pircējs, pārdevējs vai darbības nodaļa.
  • Funkcionālās vietas
    • Jebkura virtuāla adrese, piemēram, tīkla adrese izmantošanai ar elektroniskām biznesa ziņām.
  • Fiziskās atrašanās vietas
    • Jebkura konkrēta vieta ar fizisko adresi, piemēram, plaukts, iekraušanas doks, preces piegādes punkts, noliktava, telpa ēkā.

Cik maksā GVN?

Kļūstot par starptautiskās standartu organizācijas GS1 biedru, ir jāmaksā iestāšanās maksa un gada maksa. Ja jūsu uzņēmums jau izmanto reģistrētu GTVN (standartizētos produktu kodus), jūs, iespējams, jau esat dalībnieks un maksājat gada maksu, kas ietver GVN.

Ja vēl neesat biedrs un būs nepieciešami tikai GVN kodi (līdz 10), vienreizējā iestāšanās maksa ir ap 50-60 eiro un līdzīga summa ir arī gada maksai. Mazumtirgotājam, kuram nepieciešami GVN vairāk nekā 10 vietām (līdz 1000 veikaliem), gada maksa ir aptuveni 100 eiro.

 

Kādas ir GVN izmantošanas priekšrocības?

Vissvarīgākais iemesls GVN ieviešanai ir nodrošināt, lai piegādes ķēdes datu plūsmu automatizācija darbotos nevainojami. GVN izmantošana noteikti ir labā EDI prakse. Ja jūs vēl neizmantojat GVN, daudzi jūsu tirdzniecības partneri prasīs, lai jūs sāktu.

Globālie Vietu Numuri (GVN)

  • Iespējo visu atrašanās vietu unikālu un nepārprotamu identifikāciju
  • Var iedalīt jebkurā piegādes ķēdes vietā
  • Var tikt attēlots GS1-128 svītrkodos
  • Veicina precīzu un automātisku apstrādi
  • Vienkāršo datu apstrādi un samazina ziņojumu pārraides un datu uzglabāšanas izmaksas.

Unikāli identificējot puses un atrašanās vietas, GVN palīdz izsekot produktiem, optimizēt procesus un nodrošināt labāku pārskatāmību notiekošajiem darījumiem visā pasaulē. GVN izmantošana iesaistītajām pusēm un vietām nodrošina to pašu, ko svītrkodi (GTIN) produktiem.

Jautājumu gadījumā, droši ar mums sazinieties.