2022.gadā tiks nosūtīts 91 miljards e-rēķinu

E-rēķini, Jaunumi

2022.gadā tiks nosūtīts 91 miljards e-rēķinu

Lai gan 2020. gadā  COVID dēļ e-rēķinu apjoms ievērojami samazinājās, tiek lēsts, ka 2022. gadā visā pasaulē tiks nosūtīts aptuveni 91 miljards e-rēķinu. Nesen publicētais Billentis gada pārskats sniedz informāciju par pasaules e-rēķinu pašreizējo situāciju un prognozēm.

 

Publicēts ikgadējais Billentis apskats “Starptautiskais e-rēķinu tirgus pārskats un prognoze”. Tajā sniegts pārskats par norisēm globālajā e-rēķinu jomā 2020.-2022.gadā, COVID ietekmi un tendencēm. Tajā ievietota arī e-rēķinu prognoze 2023.-2027. gadam.

Sākot ar Čīli 2003. gadā, Dienvidamerikas valstis ir bijušas tirgus līderes, pateicoties valdības ieviestajiem e-rēķiniem. 2022. gadā Peru un Kazahstāna kļuva par tirgus līderēm, pievienojoties tādām valstīm kā Brazīlija, Argentīna, Urugvaja, Čīle, Norvēģija, Zviedrija, Somija un Igaunija.

2020. gadā daudzās valstīs bija ievērojams e-rēķinu apjoma kritums (Itālija -7,5% un Meksika -6%) COVID dēļ. Lai gan 80% valstu 2021. gadā atgriezās pie iepriekšējiem dokumentu apjomiem, vairākas valstis atlika e-rēķinu ieviešanas termiņus.

Pandēmijai tomēr bija arī zināma pozitīva ietekme uz tirgu. Darbs no mājas biroja pavēra ceļu digitalizācijai un e-rēķiniem. Daudzas valdības pasludināja e-rēķinus par obligātiem, lai cīnītos pret krāpšanos ar PVN un samazinātu ar COVID ierobežojumiem radušos valsts parādus. Luksemburga, Kipra, Rumānija un Serbija ir paziņojušas par pāriešanu uz e-rēķinu izmantošanu 2022. gadā.

Tiek lēsts, ka šogad visā pasaulē tiks nosūtīts aptuveni 91 miljards e-rēķinu, galvenokārt izmantojot e-rēķinu operatoru starpniecību. 2022. gads Eiropā tiek uzskatīts par pārejas gadu, kura laikā Francija, Vācija, Polija, Spānija un citas valstis veiks sagatavošanās darbus, lai valsts mēroga ieviestu B2B e-rēķinu izmantošanu sākot no 2023.gada. Paredzams, ka tas ievērojami uzlabos e-rēķinu tirgu un gaidāms, ka nākamo četru, piecu gadu laikā globālā e-rēķinu tirgus vērtība kopumā pieaugs par 25%, līdz 2027. gadam sasniedzot 23 miljardus eiro.

 

Vai vēlaties uzzināt vairāk? Pieteikties izdevumam “E-rēķinu tirgus apskats un prognozes 2023-2027”!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.