E-rēķini Lietuvas valsts sektorā – sekojiet Bolt piemēram

E-rēķini, Jaunumi

E-rēķini Lietuvas valsts sektorā – sekojiet Bolt piemēram

Sākot ar 2020. gada augustu, uzņēmumi var nosūtīt savus e-rēķinus Lietuvas valsts struktūrām, izmantojot Telema. Tas ir lielisks piemērs Eiropas PEPPOL tīkla iespējām, kura dalībniece ir Telema.

Lietuvas valdība bija pirmā Baltijas valsts, kas B2G (business-to-government) sektorā e-rēķinus padarīja par obligātiem. 2017. gada jūlijā Lietuvas Reģistru Centrs izveidoja īpašu sistēmu “E. sąskaita” visu publisko iepirkumu rēķinu apstrādei. Patreiz ir trīs veidi, kā iegūt e-rēķinus sistēmā: 

1) rēķinu datu ievadīšana manuāli, 

2) PDF rēķina augšupielāde vai 

3) uzņēmuma pārvaldības sistēmas integrēšana ar “E. sąskaita” sistēmu. 

Protams, tikai trešā iespēja ir patiesi e-rēķini, kas ļauj ietaupīt iesaistīto pušu laiku un naudu. Pārējos divus var uzskatīt par pagaidu risinājumiem, kas, diemžēl, nesniedz vērā ņemamu resursu ekonomiju.

Vienkāršākais veids, kā integrēt uzņēmuma pārvaldības sistēmu ar “E. sąskaita”, ir izmantot Telema, vadošā EDI un e-rēķinu operatora Baltijā, palīdzību. Gan Telema, gan Lietuvas Reģistru Centrs ir PEPPOL tīkla dalībnieki, kas apvieno daudzus operatorus un uzņēmumus visā Eiropā.

Pirmais klients Lietuvā, kas izmanto šo savienojumu, ir BOLT (ex. TAXIFY). Viņi sāka izmantot šo pieslēgumu jau 2020. gada augustā. Bolt globālo norēķinu vadītāja Ketri Kubare (Kätri Kübar) komentē: “Jebkurā valstī, kurā veicam darījumus, mūsu prioritātes ir ievērot šīs valsts noteikumus, tajā pašā laikā strādājot maksimāli efektīvi. Tā kā Lietuvas valsts sektors pieprasa e-rēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem, mēs labprāt viņiem tos nodrošinām. Esam absolūti pārliecināti, ka pāreja uz e-rēķiniem vienkāršo un racionalizē kā pircēja, tā pārdevēja biznesa procesus. Tādēļ vienlīdz labprāt nodrošinām e-rēķinus arī privātā sektora klientiem.”

PEPPOL ir bezpeļņas starptautiska asociācija, kuru veido publiskā sektora un privātie dalībnieki. Tās mērķis ir nodrošināt iespēju Eiropas uzņēmumiem iepirkuma procesos elektroniski sazināties ar jebkuru Eiropas publiskā sektora pircēju, tādējādi palielinot iespējas lielākai konkurencei.